Ten chlebek jest tak puszysty, że będziecie się nim zachwycać godzinami! Bardzo aromatyczny dzięki zastosowaniu masełka czosnkowo-ziołowego oraz zeszklonej cebulce. Idealny na imprezę, grilla, czy po prostu na kolację. Zapraszam po przepis!
Składniki na ciasto:
25g świeżych drożdży
3 szklanki mąki pszennej
50 g masła
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
150ml letniego mleka
2 jajka
Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Czekamy, aż drożdże zaczną "pracować". Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto na gładką kulę. Odstawiamy na 30 minut. Aby ciasto było naprawdę puszyste, zdradzę Wam trik mojej kochanej babci-po 30 minutach wyróbcie ciasto ponownie i odstawcie na kolejne 30 minut. Gwarantuję, że ciasto wyjdzie wspaniałe.
Składniki na masło czosnkowo-ziołowe:
250g masła
5 ząbków czosnku (lub wedle uznania)
sól, zioła prowansalskie, suszona bądź świeża natka pietruszki
1 cebula
2 łyżki oliwy
Cebulkę należy pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ugniatamy widelcem. Dodajemy czosnek, sól, zioła prowansalskie, natkę pietruszki oraz przygotowaną wcześniej cebulę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masełko można przygotować dzień wcześniej-nabierze wspaniałego aromatu.
Ciasto należy rozwałkować na kształt prostokąta oraz posmarować masłem. Kto z nas nie lubi sera?! Mozzarella, gouda, edamski...Wybieramy ser i umieszczamy na cieście jako dodatek.
Tak przygotowane ciasto kroimy w paski, które następnie zwijamy w harmonijkę. Keksówkę
bądź tortownicę wykładamy papierem oraz umieszczamy w niej "harmonijkowe" ciasto. Odstawiamy na 10 minut. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach Celsjusza (góra-dół).
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz