Z okazji zbli偶aj膮cych si臋 dni babci i dziadka, przygotowa艂am tort o smaku cappuccino, z biszkoptem mocno nas膮czonym w贸dk膮. Ba艂am si臋, 偶e wyjdzie zbyt s艂odki lub md艂y, bo jak to bywa u mnie
z tortami-albo je przes艂odz臋 albo nie dodam odpowiedniej ilo艣ci cukru. Akurat tutaj wysz艂a petarda! Moi Drodzy, zapraszam po przepis na tort cappuccino 馃槉
Biszkopt:
3 du偶e jaja
3 艂y偶ki m膮ki pszennej
3 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
6 艂y偶ek cukru
1/4 艂y偶eczki proszku do pieczenia
w贸dka do nas膮czenia ( w ilo艣ci standardowej szklanki"szampanki" ;) wymieszana z sokiem
z po艂owy cytryny
Bia艂ka ubi膰 na sztywno. Pod koniec ubijania dodawa膰 kolejno po 艂y偶ce cukru. M膮ki przesia膰 i wymiesza膰 razem z proszkiem do pieczenia. Do ubitych bia艂ek dodawa膰 po jednym 偶贸艂tku i na wolnych obrotach miksera jeszcze chwil臋 ubi膰 mas臋.
Do masy jajecznej doda膰 m膮ki i wymiesza膰 delikatnie szpatu艂k膮.
Piec 35-45 minut w 180 stopniach Celsjusza (g贸ra-d贸艂). Wykorzysta艂am okr膮g艂膮 form臋 o 艣rednicy 20 cm.
Po upieczeniu i wystudzeniu, biszkopt przekroi膰 na 2 blaty. Obydwa blaty nas膮czy膰 w贸dk膮.
Krem:
600 ml 艣mietanki krem贸wki 30%
3 艂y偶ki cukru pudru
2 艂y偶ki kawy cappuccino
1 艣mietan-fix
Mocno sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubi膰 na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania doda膰 2 艂y偶ki cukru pudru i 2 艂y偶ki kawy cappuccino. Je偶eli masa nie jest odpowiednio s艂odka, doda膰 jeszcze jedn膮 艂y偶k臋 cukru pudru lub s艂odzi膰 wedle uznania. Na ko艅cu doda膰 艣mietan-fix i jeszcze chwil臋 ubija膰.
Nas膮czone blaty biszkoptowe prze艂o偶y膰 kremem. Dekoracja wedle uznania :)
呕ycz臋 smacznego!
Komentarze
Prze艣lij komentarz